Saturday, September 22, 2012

Bisnes yang tak berlesen?!!

Hello everyone..
Seems like weekend is awesome.Hehe..Kemarin entry yang suka2 jew.Ini hari saya nak tulis entry yang lagiii suka suki.Haaa.so,amacam.Bestkan hujung minggu ney,sangat sesuai untuk mengecas mata-mata anda yang begitu penat di awal minggu dengan kerjanya,study dan dan..lain-lain yang sewaktu dengannya.Saya macam biasalah menghabiskan minyak kereta bapa.Kesana kemari drive.Vroooom...Hihi..So,no wonderlah going somewhere till the tank empty.Ngeee.Kesian my dad.Sorry ye pak.Nanti saya kerja,insyaallah,ganti aa.Yelah tue..hihi..My dad orangnya memang tak berkira.

 Haa,merapuh dah saya ni.Luar dari tajuk dah.Asyik pit pot jew.Jari jemariku ini kemain laju taip keyboard ni.Okaylah..apa bende ney Bisnes yang tak berlesen?!!Wuhhh,salah kew..Memanglah salah kalau korang menjalankan bisnes yang officially besar-besaran.Buka kedailah,warunglah,gerai and so on.Tapi kalau setakat bisnes kecil-kecilan,takdalah masalah.I mean bisnes yang korang buat dari rumah.Then,bawa kat luar.Di jual ikut order jew.Hehe.Saya macam tuelah.Bisnes apa tue??..Haha..Kan entry saya yang lalu cakap tengah hangat bisnes cupcake.Itulah tue..Benda yang gua nak habaq.alhamdullillah,income masuk jew.Average demand tu moderate jelah.Buat setakat yang mampu.

Entry kali ni saya nak share ngan korang.My cupcake in the making.Before dijual kepada pengemar-pengemarnya.Biasanya jenis cupcake yang saya jual ada 3 flavor jew.Tak laratlah nak buat banyak-banyak flavor.Okay,macam biasalah mesti ada butter cupcake,chocolate moist cupcake and red velvet cupcake.


Pix kat atas tue time in the making of my cupcakelah.Dari cair sampailah dia kembang macam cik siti wan kembang.Hehe..Gambar kat atas masa masak chocolate moist cupcake.Oven tue kemain panas lagi.Pernah jugalah sekali dua membakar tangan.Hehe..


Taraaaa..dah masak.Hihi.Jemput makan.satu jew tau.Yang len nak jual.Amaran tuk orang2 rumah.kekejaman yang amat.Kesian dorangkan.Haha


Gambar tok kamik ambil time bapa dok makan kapkek dengan kopi panasnya yang kaw kaw.Haha..Bahasa sarawaklah pulak.Anyway,satu Malaysiakan.Tekejut benar my dad,bila saya sorong kamera depan kek dia.Haha..Nakalnyalah anak dara dia ney..ngee..


Aahhh..Fasa neyla yang paling best sekali.Saya eksaited sekali nak buat.Huhu.Decorating cupcake.Dengan icing pink gebu tue.Ya Allah kemain best lagi.Sampai tak perasan dah adik saya dok snap candidla kenen.Hehe..Decor~Decor sampai semua habis,baru letak love,star and rice choco kat atas tue.Best taw..mcm men game cake mania tue..hihi


Ney,dah siap packing dah.Untuk dijual.Murah jew.Takdalah mahal sangat.Sesuai dengan bahan-bahan yang digunakan.Simple jew.Takdalah first class punya.Taraf ekonomi jew kalau uols nak taw.Ngee...Boleh beli sebijik-sebijik Rm2 per cup.Nak beli 1 pack tue only Rm5.00.Boleh mixed flavor.Selalu saya pack ikut order orang dah.ada yang nak coklat semua.ada nak mixed.Dependlah eyk.Huuhhh,walaupun penat.Lumayan juga.At least,income dapat 3 kali ganda dari modal you all.Percaya ke tak???!!!Haaahhh,kalau tak caya cubalah.Baru anda tahu.


Haha,simple jew kan readers.Takdalah susah sangat.Yang penting hati kena kuat.Semangat nak berbisnes ney.Walaupun takda lesen.Tak masalah.Hihi..Janji korang kena bersih kendalikan jualan anda.Lebih2 lagi bila jual2 makanan ney.Takut ada customer yang food poisoning.Bahayaa tueee..So,beware.Becarefull,be clean.Haha..Semualah yang baik-baik.Time buat tue kek,janganlah takda ucap kali Allah.Buat atas nama allah.Semoga rezeki kita,dilipat gandakan lagi.Plus,diberkati oleh Allah s.w.t




P/S sesiapa yang berminat nak order kek and beli boleh la datang kat rumah saya.Hihi..3 flavor jew taw...=)

4 comments:

A.G.P said...

waaa pnya best! sy mw blajar buat ooh...

Ety Salbiah Abdurrasik said...

Yeah,mmg best..tryla dear..puas ati..hihi

✿Lady Ainaa✿ said...

comeynyaaaaaaa semua cupcake tu... aishh, kalau boleh tembus skrin lappy ni, dah lama ena ngap dah.. hehehehe... nak belajar buat...

Choki said...

These look AMAZING!! Greeeaaat..I'm hungry -___-" Haha!! G'luck dlm bisnes cupcake, miss. ^_^